lördag 23 februari 2013

Makroner

Det är alltid lika spännande att baka makroner, för resultatet blir oftast olika! Det är så mycket som kan gå fel när man bakar dem att man inte vet om de kommer spricka, flyta ut, bli platta eller bara bli sådär helt perfekta som man vill ha dem! Mycket beror på konsistensen på smeten, att man har rätt mängd ingredienser (väg upp allt noga!) och rör lagom mycket när man ska röra ihop mandelmjölet och marängsmeten, inte för lite, för då blir smeten för tjock, men man får absolut inte röra för mycket heller, för då kollapsar äggvitorna! Receptet jag brukar använda brukar fungera bra! Det är bara några gånger det har blivit konstigt, och då mätte jag förmodligen inte upp rätt mängd ingredienser (skyller på vågen...). Det som i alla fall inte misslyckas någon gång hittills är smaken, för de blir alltid jättegoda! Och de är så roliga att baka, jag tröttnar aldrig på makroner, för de går att variera väldigt mycket! 

Recept till makroner
2 äggvitor
60 g strösocker
120 g florsocker
80 g mandelmjöl (eller skållad och finmald mandel)
valfri karamellfärg till önskad färg eller 2 msk kakao
1 knivsudd salt

Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta blandningen i en skål. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett hårt skum. Tillsätt karamellfärg och sockret och fortsätt vispa tills marängen är helt blank. Blanda i eventuell kakao i mandel- och florsockerblandningen. Lägg i mandel- och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda ihop det. Det är i detta skede man inte ska blanda för mycket eller för lite - blanda lagom! Smeten ska vara lite mer flytande. Spritsa sedan ut makronerna glest på bakplåtspapper. Håll sedan i plåten och banka under den så makronerna flyter ut lite och får en jämn yta. Låt dem vila i rumstemperatur i en timme. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda makronerna i 12 minuter. Låt makronerna svalna på plåten innan du rör dem. Sätt sedan ihop dem med valfri fyllning.

Fyllningarna går att variera hur mycket som helst! Det vanligste är väl att man gör någon sorts smörkräm. Jag som gillar choklad men tycker att smörkräm blir lite för sött, brukar göra en chokladganache. Jag brukar inte använda något speciellt recept, men det är ungefär såhär jag brukar göra.

100 g mörk choklad
10 g smör
½ dl vispgrädde

Smält choklad tillsammans med grädde och blanda sedan i smöret och rör om tills det smält. Låt krämen svalna tills den har en "bredbar" konsistens.





1 kommentar: